Thursday, June 19, 2008

viimane suur lugemiselamus

Eelmise nädala lugemiselamus oli OSHO Armastus Vabadus Üksindus, mille raamatupoest sisetunde järgi ostsin. Olin Oshoga varemgi tutvunud ja üht-teist kuulanud ja lugenud, aga erilist kontakti pole tekkinud. Seekord läks teisiti. Ma ei saanud pidama! See lugemine oli nii nauditav ja rikastav, et lugesin selle raamatu väga kiiresti läbi! Lisaks oli seal sellist huumorit, mis mind üksi kodus kõva häälega naerma pani, rääkimata siis sõbrale ette loetud katkenditest, mis naerupisarad silmadesse tõid... aga seda kõike võib võtta ka tõsiselt. sellisel juhul jääb ilmselt point saamata. mis jällegi ei tähenda, et tegu on huumoriraamatuga. mõnda (eriti kristliku maailmakäsitlusega) inimest võib see tekst kohutavalt häirida ja ärritada. aga mulle meeldis. see sundis mind endale ausalt otsa vaatama ja lõi pildi selgeks. vaatamata kõigele sellele, mida ma Oshost tean... arvan, et ei tohiks ta õpetust tema isiksuse ja elukäigu tõttu alaväärtustada. Ühest küljest oli muidugi tegemist täiesti hullu mehega, kes tuhandetel lääne inimestel pea segi ajas, aga samas on tema tekstis ka palju mõttearendusi, mida tema tausta kõrvale jättes ja eelarvamuste vabalt lugedes väga tabavateks ja tõesteks võib pidada.
Mees ise oli ikka täielik müsteerium - rohkem infi siit.

Kui seda raamatut lugeda kriitiliselt, nagu ülikoolis seda teha soovitatakse, ei tohiks suuri probleeme tulla.

riputan siia tsitaadi ka, mis on kellegi teise blogist kopipeistitud:

Jah, ka tõeline armastus on võimalik, aga see tuleb siis, kui sa kedagi ei vaja - siin peitubki vastuolu. Samamoodi funktsioneerivad pangad. Kui lähed panka ja küsid raha, siis nad sulle seda ei anna. Kui sul pole raha vaja, kui sul on seda küllaga, tulevad nad sinu juurde ja on alati valmis sulle seda andma. Kui sul vaja pole, on nad valmis andma, kui sul on vaja, siis nad pole valmis andma.
Kui sa üldse ei vaja teist inimest, kui sulle jätkub täiel määral iseendast, kui sa saad olla üksi ja sealjuures tohutult õnnelik ja ekstaatiline, siis on armastus võimalik. Ent ka siis ei saa kindel olla, kas teise armastus on tõeline või mitte - kindel saad olla vaid ühes: kas sinu armastus on tõeline. Kuidas saaksid kindel olla teises? Aga selleks pole siis ka vajadust.
Pidev ärevus, kas teise armastus on tõeline või mitte, näitab vaid ühte: et sinu armastus pole tõeline. Sest muidu poleks sul sellest lugu. Miks selle pärast muretseda? Naudi seda, kuni see kestab, olge koos, kuni saate koos olla! See on illusioon, kuid sa vajad seda.
(OSHO - armastus vabadus üksindus)

2 comments:

Anonymous said...

Ostsin. Lugesin. Ei meeldinud. Liiga nämmutatult ühed ja samad tõed (millesse ma muidu põhimõtteliselt usun). Samasisulisi teoseid on lihtsalt paremaid ette juhtunud (ära küsi konkreetselt, mis - ei mäleta). Aga minu viimane lugemiselamus oli Ken Wilber'i "Arm ja meelekindlus". Naerda ei saa, nutta kindlasti.

Anonymous said...

Tihtipeale on nii, et mõistame tõdesid mõttega ja nad tunduvad nii lihtsad, kuid tegudesse neid panna ei suuda. Lihtsate tõdede üle kordamine aitab mõttest mingil hetkel tegu vormida. Osho õpetusi täielikult järgida küll ei suudaks, kuid kui teda lugeda avatult, ilma klammerdumata mingisse minevikus kujunenud negatiivsesse kujutluspilti temast, võib raamatust leida palju ilusat ja sügavat.