Monday, December 31, 2012

2012 - 2013

Taas vahetub aasta.

Minu jaoks on aastavahetused ikka olulised olnud. Noorena meeldis teha pauku ja vaadata ilutulestikku ja muidugi rikkaliku laua taga süüa. Ja hommikul oli uus aasta - milline rõõm! Puberteediealisena oli aastavahetus suursündmus, mis tähendas suurt söömingut ja veel suuremat joomingut. Üks aastavahetus, mil ära joodi vist umbes pudel viina näkku, on mu mälust peale paari lühikese episoodi täielikult kustutatud. Järgnevatel aastatel sai pidutsetud väiksema seltskonnaga, viisakalt laua taga. Mõnusad olemised needki.

Mingil ajal alustasin enda jaoks üht olulist traditsiooni - aastakokkuvõtte kirjutamine päevikusse. Seda olen siiamaani, vist juba üle kümne aasta teinud.

Oma kõige tähenduslikuma uue aasta vastuvõtmise kogemuse sain aga Jaapanis aastal 2002/2003. Jaapanlaste jaoks tähendab uus aasta uut algust: kodud ja tänavad tehakse põhjalikult korda, vanad asjad lõpetatakse ära, rääkimata asjad räägitakse selgeks ja antakse üksteisele andeks aasta jooksul tehtud vead. Uusaastaööl süüakse spetsiaalseid toite, nt toshi-koshi soba (pikad nuudlid, mis sümboliseerivad pikka iga) ning käiakse templis. Budistlikes templites lüüakse uusaastaööl suurt templikella täpselt 108 korda - see on budismis heaendeline number, ja just samapalju pidavat inimesel olema pattusid. Kindlasti ei ole tegemist joomapeoga. Pigem on see perega olemise ja iseendasse vaatamise aeg, umbes nagu meil jõulud. Kolmel esimese päeva jooksul käiakse läbi ka shinto pühamust, et esitada kohalikele vaimudele (kamidele) oma uusaastasoovid. Tegin selle kõik tol korral läbi ja kogesin tõesti uuenemist! Sellest ajast alates on aastavahetus minu jaoks veel olulisem olnud.

Seekord on vist esimene kord üldse, mil olen aastvahetusel päris üksi - maal metsa sees, koos koera ja kassiga. Tegin traditsioonilise kokkuvõtte, kütsin ahju, valmistasin suure koguse maistvat toitu, mille kõrvale jõin ühe hea tumeda õlle. Tunnustasin iseennast, et selle aastaga hakkama sain - see oli üks keerukamaid mu elus. Arvan, et tulin sellega hästi toime. Tore, et see läbi sai! Loodan, et järgmine aasta tuleb lihtsam.

Aitäh kõigile, kes te minuga sel aastal koos olite, kokku puutusite või mind uidagi mõjutasite. Õppida oli palju. Ühtlasi palun andeks, kui kellelegi haiget tegin. Ja veelkord: Head uut aastat!

No comments: